Warsztaty matematyczne
Warsztaty z cyklu "Na bank się uda z matematyką stworzymy cuda" u Leśnych Duszków".
Projekt Witaminki - papryka
Dnia 14.03.2024 w ramach projektu Witaminki przeprowadzono w grupie Leśne Duszki zabawy z papryką. Dzieci wąchały, dotykały ale przede wszystkim smakowały papryki różnego rodzaju. Przedszkolaki układały obrazki z tego warzywa: minki, domki, tęczę itp.
Malowały też farbą obrazki papryk wg własnego uznania.
Spotkanie z policją
Czytaj więcej!Robimy świeczki
Czytaj więcej!Zabawy z dynią
Czytaj więcej!Świąteczne zajęcia z j.angielskiego z mamą Jasia
Czytaj więcej!Nasze prace
Czytaj więcej!Ćwiczenie rąk
Czytaj więcej!Projekt witaminki- brokuł
Tym razem naszym warzywnym bohaterem był brokuł Borys. Zaprezentowano dzieciom brokuły oraz kiełki z brokułów. Dzieci odpowiedziały na pytanie, czy lubią brokuły i w jakiej formie go spożywają. Poznały brokuły różnymi zmysłami. Opowiedziały co im przypomina. Degustowały go. Były ubrane na zielono. Smakowały także inne zielone warzywa przyniesione z domu. Dzień wcześniej jadły zieloną zupę. Wzięły udział w zabawie "Zielone warzywa" ćwicząc pamięć wzrokową. Wykonały prace techniczne - dwie "zielone tarcze". Były to grupowe tarcze odporności. Jedna była stworzona z przyniesionych zielonych warzyw: brokułów, ogórków, kalarepy, papryki, groszku cukrowego itp. Druga natomiast z puzzli przedstawiających zielone warzywa np. sałaty, kapusty jarmużu, pora, szczypiorku itp. Po ich wykonaniu większość dzieci powiedziała, że będzie próbować jeść zielone warzywa, aby mieć w sobie witaminy i większą odporność.
Czytaj więcej!Cebulowe wyzwanie w Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania u Leśnych Duszków
Dnia 8 listopada obchodziliśmy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. "Leśne Duszki" podjęły cebulowe wyzwanie w ramach projektu witaminki. Poznały różne odmiany cebuli, zatańczyły z gumą sensoryczną do piosenki pt. "Cebula Celina". Zaprogramowały także drogę robota Genibota do cebuli. Na koniec przygotowały surówkę z kapusty kiszonej, cebuli i marchewki. Dzieci kroiły cebulę, miały możliwość skosztowania przygotowanej potrawy.
Czytaj więcej!